Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων:
1. Αυτοί που αγαπούν τη δουλειά τους και είναι απίστευτα καλοί σε αυτό που κάνουν.
2. Αυτοί που είναι ΟΚ με τη δουλειά τους και αποδίδουν αρκετά καλά.
3. Αυτοί που μισούν τη δουλειά τους, δεν αποδίδουν καλά και παραμένουν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, γιατί δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο και έχουν ανάγκη τα χρήματα.
Σε έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο (από το 1990), σε παγκόσμια κλίμακα, μόλις 13% των εργαζομένων δηλώνουν πολύ ευτυχισμένοι στη δουλειά τους. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Είναι πανεύκολο να ανήκεις στην δεύτερη και τρίτη κατηγορία και αντιθέτως, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανήκεις στην πρώτη.
Εσύ σε ποια κατηγορία θέλεις να ανήκεις;
Αν η απάντηση σου είναι η πρώτη κατηγορία, συνέχισε να διαβάζεις. Αν η απάντηση σου είναι η δεύτερη ή τρίτη κατηγορία, παρακαλώ κλείσε το tab και συνέχισε να βλέπεις βίντεο με γάτους στο Youtube.
Σου έχω καλά νέα: Αν είσαι ακόμα φοιτητής ή νέος απόφοιτος, βρίσκεσαι στην πιο κατάλληλη φάση της ζωής σου και στην καλύτερη εποχή που υπήρχε ποτέ στην ιστορία, για να ενταχθείς στην κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν αυτό που κάνουν.
Μην βλέπεις την υποτιθέμενη οικονομική κρίση στην Κύπρο. Βγάλε τις παρωπίδες. Στην εποχή μας δεν έχει σχέση σε ποια χώρα ή ήπειρο κατοικείς. Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα έχει δημιουργήσει την έννοια του παγκόσμιου πολίτη.
Αφού η εποχή είναι η πιο κατάλληλη, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις για να μπορείς να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν τη δουλειά τους, είναι να γίνεις επαγγελματίας στο χώρο σου. Αρχίζεις και εκπέμπεις επαγγελματισμό όταν αναλαμβάνεις ευθύνη και ολοκληρώνεις εργασίες που σου έχουν αναθέσει με συνέπεια.
Θέλει δουλειά, πειθαρχία και επιμονή να γίνεις επαγγελματίας, αλλά είναι μονόδρομος προς την επιτυχία. Είναι σημαντικό να γίνεις επαγγελματίας, γιατί από εκεί ρέει η εκτίμηση που θα έχεις από τους συναδέλφους, προϊσταμένους και πελάτες σου. Η εκτίμηση θα χτίσει δυνατούς και αληθινούς δεσμούς, οι οποίοι είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για μια ευτυχισμένη καθημερινότητα στη δουλειά.
Σου έχω κι άλλα καλά νέα:
Η επαγγελματικότητα δεν είναι έμφυτη, δεν γεννιέσαι επαγγελματίας. Ο επαγγελματισμός χτίζεται με την μεθοδικότητα.
Το αντίθετο της μεθοδικότητας είναι οι σπασμωδικές ενέργειες. Ο επαγγελματισμός χτίζεται με μικρές απλές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο εχθρός στο δρόμο σου θα είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Το μυαλό μας τείνει να σαμποτάρει τις προσπάθειες μας.
Ορισμένες συμπεριφορές μας μάς βλάπτουν, αλλά εμείς αδυνατούμε να το καταλάβουμε, βάζοντας έτσι συνεχώς τρικλοποδιές στον εαυτό μας. Μια από τις χειρότερες συμπεριφορές που σαμποτάρει τις προσπάθειες μας, είναι η αναβλητικότητα.
Η αναβλητικότητα είναι μια παράλογη καθυστέρηση.
Μπορεί το μυαλό μας να γνωρίζει και να κατανοεί το τι πρέπει να κάνουμε, ωστόσο δεν έχουμε τη διάθεση να το κάνουμε. Έτσι, εστιάζουμε στα βραχυπρόθεσμα οφέλη, στο να νιώσουμε καλά αυτή τη στιγμή, θυσιάζοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Μάλιστα, όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο και χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας, τότε κινδυνεύουμε να θυσιάσουμε ολόκληρη τη ζωή μας.
Η άλλη σημαντική πτυχή για να είσαι ευτυχισμένος στη δουλειά σου είναι ο χαρακτήρας σου και το πώς συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους γύρω σου. Δεν υπάρχει ένας ιδανικός χαρακτήρας που πρέπει να είσαι. Αυτό θα μας έκανε όλους ψεύτικους και ανιαρούς. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι σε εγρήγορση και να δίνεις σημασία στο πώς ανταποκρίνονται οι άλλοι στη δική σου συμπεριφορά και να διαφοροποιείσαι ανάλογα.
Τα δύο χαρακτηριστικά που πρέπει να μελετήσεις και να αναπτύξεις είναι: η γενναιοδωρία και η ενσυναίσθηση.
Γενναιοδωρία σημαίνει να δίνεις περισσότερο απ’ ότι είναι αναγκαίο τη δεδομένη στιγμή. Η ενσυναίσθηση από την άλλη, είναι η δυνατότητα που έχεις να κατανοήσεις τις ανάγκες που έχουν οι άλλοι (χωρίς να σου τις πουν προφορικά) και να προσφέρεις λύσεις.
Είναι σημαντικά αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, γιατί για να πάρεις αυτά που θέλεις εσύ, πρέπει να βοηθήσεις αρκετούς άλλους ανθρώπους να πάρουν αυτά που εκείνοι θέλουν.
Προσπάθησε να ανήκεις στην πρώτη κατηγορία. Μην ξεχωρίζεις τις μέρες τις εβδομάδας – η Κυριακή είναι τόσο καλή όσο η Δευτέρα. Να δουλεύεις και να εισαι ευτυχισμένος και ευγνώμων για αυτά που έχεις.
Author: Andreas Louca