Σε προηγούμενο άρθρο (το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ), καταγράψαμε τα 10 μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει ένα άτομο, συντάσσοντας το βιογραφικό του. Σε αυτό το άρθρο, η Μικαέλα Πέτρου (Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού της Digital Tree e-publishers) συμβουλεύει το κοινό της ergodotisi στο πώς να συντάξουν ένα σωστό βιογραφικό.
Τα βασικά
Καθώς συντάσσουμε ένα βιογραφικό, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κάποια βασικά πράγματα. Το μήκος του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 σελίδες, πρέπει να είναι ‘καθαρό’ και καλά δομημένο (χρησιμοποιώντας bullet points) και να μην είναι γενικό αλλά συνταγμένο ανάλογα με τη θέση για την οποία αιτούμαστε.
Format
Μπορούμε να το συντάξουμε υπό τη μορφή του pdf, όμως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε την Word.
Παρουσία
Είναι καλό να αποφύγουμε τους οποιουσδήποτε χρωματισμούς και περίεργες γραμματοσειρές (fonts). Όπως επίσης και εικόνες, logo εταιρειών κτλ. Μια σοβαρή γραμματοσειρά και μια σωστή δομή είναι αρκετά.
Προσωπικές πληροφορίες
Ξεκινάμε το βιογραφικό μας με τις βασικές μας προσωπικές πληροφορίες. Το όνομα μας, την πόλη διαμονής μας (δεν χρειάζονται διευθύνσεις, ταχυδρομικοί κώδικες κτλ.), ένα email και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Όσον αφορά τη φωτογραφία, δεν χρειάζεται να συμπεριλάβουμε μία, εκτός κι αν αιτούμαστε για θέσεις οι οποίες το απαιτούν, όπως για παράδειγμα οι ηθοποιοί και τα μοντέλα.
Εκπαίδευση
Αν και οι απόψεις διίστανται, η Μικαέλα συμβουλεύει τους υποψήφιους να συνεχίσουν τη σύνταξη του βιογραφικού τους με την εκπαίδευση αντί με την προηγούμενη πείρα (η άλλη άποψη είναι ότι πρώτα καταχωρούμε την εργασιακή πείρα και μετά την εκπαίδευση), λόγω του ότι ο Υπεύθυνος Προσλήψεων μπορεί να δει το εκπαιδευτικό background του υποψήφιου και κατά πόσο είναι σχετικό με τη θέση.
Πρώτα αναφέρουμε το PhD (εάν και εφόσον διατηρούμε PhD). Στη συνέχεια καταχωρούμε το Master (πάλι εάν και εφόσον διατηρούμε ένα Master). Έπειτα, καταχωρούμε το πτυχίο (εάν είμαστε πτυχιούχοι). Και στις 3 περιπτώσεις, αναφέρουμε το πανεπιστήμιο από το οποίο πήραμε το εν λόγω χαρτί. Στο τέλος, αναφέρουμε το σχολείο από το οποίο αποφοιτήσαμε (ο γενικός βαθμός δεν είναι απαραίτητος).
TIP: Προσέχουμε τα κενά μεταξύ των σημείων. Εάν για παράδειγμα αποφοιτήσαμε το 2000 και αναφέρουμε ότι ξεκινήσαμε σπουδές το 2004, τότε είναι καλό να προετοιμαστούμε στο να απαντήσουμε σχετικά με το τι κάναμε ενδιάμεσα των δύο σημείων.
Εμπειρία
Εδώ πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να αναφέρουμε δουλειές που καμία σχέση δεν έχουν με τη θέση για την οποία αιτούμαστε (άσχετα summer jobs και part time jobs για παράδειγμα). Φυσικά, στην περίπτωση ατόμων χωρίς οποιαδήποτε εργασιακή πείρα (μαθητές, φοιτητές, απόφοιτοι), τότε μπορούν να αναφερθούν οι οποιεσδήποτε δουλειές.
Χρησιμοποιώντας bullet points, αναφέρουμε τις ημερομηνίες, τις θέσεις, και τις εταιρείες που εργαστήκαμε, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη και καταλήγοντας στην παλαιότερη. Για κάθε θέση που αναφέρουμε, γράφουμε και μια μικρή περιγραφή των καθηκόντων μας.
TIP: Εδώ έχουμε μια ευκαιρία να εντυπωσιάσουμε. Εάν για παράδειγμα εργαζόμασταν σε ένα ξενοδοχείο στη θέση του pool boy, τότε στην μικρή περιγραφή μπορούμε να πούμε
Φρόντιζα οι τουρίστες να περνούν μια αξέχαστη εμπειρία στην πισίνα του ξενοδοχείου, επιβλέποντας, βοηθώντας και επικοινωνώντας μαζί τους.
Αντί…
Στοίχιζα τα κρεβατάκια της πισίνας, άνοιγα ομπρέλες, έπαιρνα παραγγελίες.
Το πρώτο είναι πολύ καλύτερο γιατί δείχνει μια αίσθηση σκοπού, πραγματικού ενδιαφέροντος, και ότι ο υποψήφιος κατανοούσε πλήρως την ουσία του επαγγέλματος.
Ικανότητες
Μετά που θα έχουμε αναφέρει την εργασιακή μας πείρα, προσθέτουμε τις ικανότητες μας. Για παράδειγμα:
- Ξένες γλώσσες (εάν ξέρουμε και πόσο καλά ξέρουμε την κάθε μια)
- Διπλώματα
- Σεμινάρια που έχουμε παρακολουθήσει
- Γνώσεις Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
- Γνώσεις software (Office, Photoshop, Illustrator, WordPress κ.α.)
- Μη τεχνικές ικανότητες (π.χ. ομαδικότητα)
TIP1: Ικανότητες οι οποίες δεν είναι τεχνικές, όπως η ομαδικότητα, θα πρέπει να συνάδουν με την προηγουμένως αναφερόμενη εργασιακή πείρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο το οποίο εργάστηκε ως σερβιτόρος και υπήρξε μέσα σε μια ομάδα όπου χρειαζόταν ομαδικότητα, μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ένα άτομο το οποίο εργαζόταν μόνο του σε ένα γραφείο χωρίς επικοινωνία με άλλους υπαλλήλους, είναι λίγο δύσκολο να το υποστηρίξει.
TIP2: Είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τις αναφορές σε mainstream skills όπως προσοχή στην λεπτομέρεια (attention to detail) ή πράγματα που θα διαπιστώσουν οι ίδιοι οι Υπεύθυνοι Προσλήψεων στη συνέντευξη, όπως επικοινωνιακές ικανότητες (communication skills).
TIP3: Εάν υπάρχει η δυνατότητα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάτι που θα εντυπωσιάσει, κάτι που δεν έχει ξανακούσει το άτομο που θα διαβάσει το βιογραφικό μας, που είναι φυσικά σχετικό με την θέση εργασίας για την οποία αιτούμαστε και που θα κάνει το άτομο που διενεργεί τις συνεντεύξεις να θέλει να το εξακριβώσει και άρα θα σου κερδίσει μια συνέντευξη!
Ενδιαφέροντα
Μέσα από τα ενδιαφέροντα μας, ο Υπεύθυνος Προσλήψεων μπορεί να ρίξει μια ματιά στην προσωπικότητα μας εκτός δουλειάς. Μερικές φορές, τα ενδιαφέροντα μας μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μας να διεκδικήσουμε μια θέση εργασίας. Ας πούμε για παράδειγμα ότι αιτούμαστε για τη θέση του μπάρμαν σε ένα ξενοδοχείο. Εάν είμαστε παθιασμένοι με την κατασκευή κοκτέιλ και έχουμε λάβει μέρος σε σχετικούς διαγωνισμούς, τότε μπορούμε να το αναφέρουμε.
TIP: Δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα εάν αιτούμαστε για τη θέση του σεφ, δεν υπάρχει νόημα να βάλουμε ως ενδιαφέρον τη μαγειρική.
Συστατικές Επιστολές
Δεν συνάπτουμε συστατικές επιστολές χωρίς να μας ζητηθεί. Όμως, στο τέλος του βιογραφικού, αναγράφουμε ότι συστατικές επιστολές μπορούν να δοθούν κατόπιν αιτήσεως (references upon request).
Συνοψίζοντας
Το βιογραφικό πρέπει να ακολουθεί την εξής δομή:
- Προσωπικές πληροφορίες
- Εκπαίδευση
- Εμπειρία
- Ικανότητες
- Ενδιαφέροντα
Δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2 σελίδες, είναι καλό να αποφεύγονται χρωματισμοί και περίεργες γραμματοσειρές, πρέπει να είναι καθαρό, καλά δομημένο (χρησιμοποιώντας bullet points), πρέπει να ανανεώνεται συχνά και να προσαρμόζεται αναλόγως της θέσης για την οποία αιτούμαστε.
Author: Antonis Papadopoulos