Να είσαι κατάλληλα ντυμένος; Ναι. Να είσαι στην ώρα σου; Ναι. Να είσαι ευγενικός; Ναι. Όλα αυτά είναι σημαντικά και θα συμβάλουν στο να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση.
Τι κάνεις όμως από εκεί και πέρα; Πώς το συνεχίζεις; Υπάρχουν κάποια πράγματα που ο κάθε συνεντευξιαστής θέλει να δει από τον υποψήφιο, και εσύ πρέπει να είσαι σε θέση να του τα δείξεις. Δες ποια είναι αυτά:
#1 Να είσαι ο εαυτός σου
Ξεκινάω με αυτό γιατί είναι το πιο σημαντικό. Ο καθένας πρέπει να έχει έτοιμη μια ωραία και εκλεπτυσμένη απάντηση στην ερώτηση ‘Πες μου λίγα πράγματα για σένα’, όμως τόσο εκεί, όσο και στη συνέχεια της συνέντευξης, προσπάθησε να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου, όσο περισσότερο γίνεται. Απέφυγε τις υπερβολές και τις φαμφάρες. Οι συνεντευξιαστές θέλουν να γνωρίζουν ποιο είναι το άτομο που πρόκειται να προσλάβουν και αναζητούν μια ανθρώπινη εκδοχή τους, όχι μια κατασκευασμένη και τυλιγμένη με κορδέλα.
#2 Να έχεις αυτοπεποίθηση ως προς το ποιος/α είσαι και τι έχεις να προσφέρεις
Μην ανησυχείς τι σκέφτεται ο συνεντευξιαστής. Το εάν νομίζει ότι είσαι ή δεν είσαι το κατάλληλο άτομο, δεν πρέπει να σε απασχολεί. Γνώριζε ποιος/α είσαι, ποιες ικανότητες έχεις, και βοήθησε τον συνεντευξιαστή να τις δει, γιατί αυτό θέλει, να δει ποιες είναι οι δικές σου προσωπικές ικανότητες. Μίλα με αυτοπεποίθηση και μην μασάς τα λόγια σου.
#3 Κοίταζε τον συνεντευξιαστή στα μάτια
Δεν εννοώ να κοιτάζεις επίμονα. Αλλά όταν απαντάς μια ερώτηση, κοίταζέ τον στα μάτια. Θέλει να δει μια επαφή, θέλει να δει πότε τα μάτια σου λάμπουν από ενθουσιασμό, πότε μιλάς ειλικρινά. Φυσικά, ο κάθε συνεντευξιαστής καταλαβαίνει ότι υπάρχει άγχος στον υποψήφιο, αλλά είναι κακό σημάδι όταν ο δεύτερος κοιτάει συνεχώς αλλού όταν δίνει τις απαντήσεις του.
#4 Κάθισε ευθεία, μην καμπουριάζεις
Το καμπούριασμα εκλαμβάνεται ως βαρεμάρα ή ως απουσία ενδιαφέροντος. Αυτό που θέλει ο συνεντευξιαστής να δει από εσένα είναι ενέργεια, και ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της θέσης ακόμα και σε αγχωτικές καταστάσεις. Εξάλλου, μια καλή γλώσσα του σώματος θα σε κάνει πιο ελκυστικό υποψήφιο.
#5 Πες μια καλή ιστορία
Όταν σε ρωτήσει να του πεις για τα επιτεύγματα σου, εκείνο που θέλει να ακούσει είναι μια καλή ιστορία. Πώς δηλαδή έσωσες μια κατάσταση στην προηγούμενη σου εταιρεία, πώς σκαρφίστηκες έναν τρόπο για να εξοικονομήσεις λεφτά στην εταιρεία, πώς έγινες ειδικός σε κάτι που δεν είχες καμία γνώση προηγουμένως κτλ. Κράτησε την αυθεντική, χωρίς υπερβολές.
#6 Γνώριζε το βιογραφικό σου
Προκαλείς αμφιβολίες στο συνεντευξιαστή όταν χρειάζεται να κοιτάξεις το βιογραφικό σου για να δώσεις μια απάντηση. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα εάν οι απαντήσεις σου δεν συνάδουν καν με το βιογραφικό σου. Θέλει να σε δει να απαντάς ορθά και με αυτοπεποίθηση, οπόταν εάν δεν γνωρίζεις το βιογραφικό σου σαν την παλάμη του χεριού σου, μάθε το αμέσως.
#7 Δείξε ότι ξέρεις ποιες είναι οι απαιτήσεις της θέσης και ότι έχεις τις ικανότητες
Μπορεί να ακούγεται αχρείαστο, αλλά πολλοί είναι οι υποψήφιοι που δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνουν οι λέξεις κλειδιά που αναγράφονται στις αγγελίες. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τις ορολογίες του κλάδου της θέσης που αιτούνται. Οπόταν, εάν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζεις ή δεν είσαι τόσο σίγουρος/η, ψάξε το και μάθε το. Δείξε ότι γνωρίζεις τι ζητείται και ότι έχεις τα προσόντα.
#8 Άκου
Άκου προσεκτικά τις ερωτήσεις του συνεντευξιαστή και μην σκέφτεσαι την απάντησή σου ή ακόμη χειρότερα άσχετα πράγματα, ενώ η ερώτηση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Το να ακούς προσεκτικά και να απαντάς στα πλαίσια της ερώτησης, είναι από μόνο του μια ικανότητα και θέλει να την δει.
#9 Μην αλλάζεις το θέμα
Όταν ρωτηθείς κάτι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος/η, είναι εντάξει να δώσεις μια μικρή αλλά σχετική απάντηση και να εμβαθύνεις σε κάτι παρόμοιο αλλά σχετικό –μια εμπειρία ή μια σκέψη- που θα αφήσει μια καλή εντύπωση. Όμως μην προσπαθήσεις να αλλάξεις εντελώς τη συζήτηση για να αποφύγεις την απάντηση. Θα γίνει αντιληπτό και θα χάσεις πόντους.
#10 Ετοίμασε τις δικές σου ερωτήσεις
Πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν καμία ερώτηση για το συνεντευξιαστή, ή ακόμα χειρότερα το μόνο που ρωτούν είναι ο μισθός. Έτσι, δείχνουν ότι το μόνο που αποζητούν είναι αυτός. Μια καλή ερώτηση θα δείξει ότι νοιάζεσαι για τις διαδικασίες και τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στην εταιρεία ή στο τμήμα σου, την αλληλεπίδραση των υπαλλήλων ή οτιδήποτε μπορεί να δείξει ότι εμβαθύνεις στο θέμα και ότι δεν σκέφτεσαι επιφανειακά. Ακόμα καλύτερα, σκέψου μια ερώτηση που δεν θα ρωτούσε ο μέσος υποψήφιος, ή μια που θα δείξει ότι άκουγες αυτά που έλεγε ο συνεντευξιαστής.
#11 Μην ξεχνάς να χαμογελάς
Εννοείται ότι δεν θα μείνεις χαμογελαστός από την ώρα που θα καθίσεις μέχρι την ώρα που θα αποχωρήσεις, αλλά μην ξεχάσεις ότι εκείνη την ώρα πουλάς τον εαυτό σου. Δείξε ότι είσαι ένα ευχάριστο άτομο που οποιοσδήποτε θα μπορούσε να δουλέψει μαζί του.
#12 Όταν τελειώσει η συνέντευξη
Σήκω, χαμογέλασε, ευχαρίστησε τον συνεντευξιαστή και κάνε χειραψία εάν είναι κατάλληλο εκείνη τη στιγμή. Αποχώρησε χωρίς να τρέμεις πολύ, ή χωρίς να σκοντάψεις! Εάν τα έκανες όλα αυτά, συγχαρητήρια, τα πήγες περίφημα!
Author: Antonis Papadopoulos